1700 år gammel efterligning af romersk guldmønt fundet på Vestlolland

Efterligning af romersk mønt. Foto: Museum Lolland-Falster, Anders Rasmussen

En lille mønt er fremstillet af det pureste guld kan sagtens være en ”forfalskning”. Det gælder for den mønt, som detektorfører Ole Jensen fandt under et detektortræf på Vestlolland i 2019. Ved første øjekast ligner mønten, der vejer mellem fire og fem gram, en guldmønt fremstillet i Romerriget. På forsiden ses den romerske gud Janus, og der er skrevet en fin tekst langs randen af mønten. Teksten er er skrevet med noget, som skal ligne latinske bogstaver, men det er blot streger og krimskrams, som ikke giver nogen mening overhovedet. Den er fremstillet et sted i det nuværende Ukraine i 300-tallet e.v.t. og kom til Lolland som gave mellem stormænd.

Pressemeddelelse

Efterligning af romersk gulmønt

Efterligning af romersk mønt fremstillet af guld i det nuværende Ukraine i 300-tallet e.v.t. Mønten vejer fire til fem gram. Den er 1,3 centimeter i diameter og er forsynet med en øsken, så den kunne bæres om halsen i en snor. Forsiden af mønten forestiller Janus, den romerske gud med to hoveder, og langs kanten er der skrevet en imiteret tekst. Bagsiden forestiller muligvis en ”sejrsgudinde”. Foto: Anders Rasmussen, Museum Lolland-Falster.