For skoler og insti­tutioner

Skoleforløb

Gratis skoleforløb

Kom i skole i gamle dage, hvor I kan lære om livet i Danmark i 1800-tallet, leg med Lola – pigen fra stenalderen, der handler om livet i oldtiden, eller kast jer ud i det uhyggelige True Detective Club, hvor I skal arbejde med tro og overtro gennem tiden. På Museum Lolland-Falster har vi dannelsesforløb for alle. Og det er 100 % gratis!

På Frilandsmuseet skal I klædes ud som gammeldags skolebørn. Drengene skal have skjorter og tophuer på, og pigerne skal have forklæde og tørklæder på. Så skal I gå på lige række ind i den gamle skole og prøve en gammeldags skoletime. Derefter er det tid til leg og besøg i museets andre huse.

I undervisningsmaterialet kan I arbejde med livet i Danmark i 1800-tallet. Gennem en legende og rollebaseret tilgang til historien kan eleverne sætte deres egen skoledag i perspektiv og rent fysisk se forskellen på den gammeldags skole og deres eget klasselokale.

Børn i gammeldags tøj, der oplever en skoledag i den gamle skole på frilandsmuseet i Maribo

Skole i gamle dage

Målgruppe: Grundskolen Klassetrin: 0.-5. klasse Hvor: Frilandsmuseet De Gamle Huse, Maribo Download undervisningsmaterialet til Skole i gamle dage her

Ved stationen i Maribo ligger Stiftsmuseet. Her kan I besøge pigen Lola og gå på opdagelse i den eventyrlige verden, hun levede i: naturen! Lola og hendes familie levede i, af og med naturen, så udstillingen er også bygget som en vandring gennem verden, som den kunne have set ud på Lolas tid.

Undervisningsmaterialet introducerer stenalderen ved at fokusere på, hvordan elevernes hverdag er forskellig fra den verden, Lola levede i. Når I ankommer, kan I enten gå rundt på egen hånd, eller I kan sammen læse skiltene på træpladerne: Det er nemlig Lolas ”egen” stemme, som fortæller.

Børn, der betragter genstande i udstillingen Lola på Stiftsmuseet i Maribo

Lola – pigen fra stenalderen

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin: 3.-6. klasse

Hvor:
Stiftsmuseet, Maribo

Download undervisningsmaterialet til Pigen fra stenalderen her

Til de modige er der Museum Obscurum. Vores helt nye True Detective Club sætter på fantasifuld vis fortidens tro og overtro ind i en nutidig kontekst om fake news og fakta. Med inspiration fra true crime-genren skal eleverne ud i det okkulte og arbejde med kildekritik.

Fake news i nutiden bærer nogle mindelser om trolddomsrygter og -anklager i fortiden. Der findes magter i verden, der ønsker at destabilisere vores samfund gennem spredning af fake news. Med True Detective Club får I en anderledes og spændende måde at arbejde med kildekritik.

Varulv i udstillingen i Museum Obscurum

True Detective Club

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin: 5.-7. klasse

Hvor: 
Museum Obscurum, Nykøbing F.

 

Dette forløb er en udvidet version af True Detective Club. Her skal eleverne i højere grad arbejde med perspektiveringer på, hvad det okkulte tjente af formål i f.eks. middelalderens Danmark, og hvordan vi kan se lignende tendenser i dag.

Dette forløb henvender sig til de ældste elever. Vi foreslår, at I arbejder med de spørgsmål, der ligger på vores hjemmeside under ”Undervisning”, inden I besøger udstillingen. 

 
Falsters sidste heks, Anne Palles

True Detective Club Elite

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin: 8.-10. klasse

Hvor:
Museum Obscurum, Nykøbing F.

 

I 1872 ramte en stormflod Lolland-Falster, med katastrofale konsekvenser. Mellem 80 og 90 personer døde og mange stod efterfølgende uden hus og hjem. Kom tæt på den værste naturkatastrofe i nyere tid og oplev stormfloden helt tæt på.

Læs mere om forløbet her:

Grafik med illustration af stormfloden

Når naturen slår fra sig

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie – Kildearbejde, Historie – Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag – Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Dansk, Historie, Natur/teknologi, Samfundsfag

Download undervisningsmaterialet til Når naturen slår fra sig her

Lav jeres eget bål og mød pigen fra stenalderen Lola på Stiftsmuseet i Maribo. I kan selv kombinere som det passer jer.

Først kan I se den introducerende film og tale om stenalderen.
Dernæst kan I besøge stenalderpigen Lola på Stiftsmuseet i Maribo. Det er en stemningsfyldte udstilling om pigen Lola, hvor vinden suser i trætoppene, og bølgerne slår mod kysten. Se de flotte genstande, eller gys over hundekranierne.  Efter besøget kan I kaste jer ud i spændende stenalderretter i jeres egne hjemkundskabskøkkener.  

Smag på stenalderen

Se videoer om lav et bål og stenaldermad over bål. Husk og ring og book en tid til jeres museumsbesøg!

Læs mere om Smag på stenalderen her

Download undervisningsmaterialet til Smag på stenalderen her

Dannelsesrygsækken

Hvor har du din frihed fra?

På det yderste Lolland ligger herregården Pederstrup. Her boede Christian Reventlow. En af Danmarks rigeste herremænd, der for over 200 år siden kæmpede for den frihed, du har i dag. En frihed, der blev enden på herremændenes magt.

Læs mere om forløbet her

Illustration til dannelsesrygsækken om frihed. Detalje af Christen Dalsgaards billede fra Hirschprungs samling: Mon han dog ikke skulle komme

Frihed

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin: 7.
Læringsområder: frihed, slavehandel, køn & seksualitet, demokrati, grundlov, dannelse
Fag: dansk, historie, samfundsfag
Varighed: ca. 3 timer
Transport: kontakt Kulturtjenesten

Find undervisningsmaterialet her

Praktisk information

Institutioner og skoler kommer gratis ind på museet. Dette gælder også for de undervisere og pædagoger, der ledsager klasser i undervisningsøjemed, og grupper af børn i tilknytning til institutioner.

På Reventlow-museet Pederstrup, De Gamle Huse og Stiftsmuseet i Maribo er der mulighed for at nyde jeres medbragte madpakker på stedet. På grund af begrænsede pladsmuligheder skal dette dog aftales med museet på forhånd.

På Museum Obscurum er der desværre ikke mulighed for at have madpakker med.

I er velkomne til at nyde jeres medbragte madpakker på museet. Der er mulighed for både at sidde inde og ude. Der er dog ikke helt samme pladsmuligheder på alle vores udstillingssteder, hvorfor detskal det aftales med museet på forhånd, hvis I ønsker at sidde indenfor. Der er beklageligvis ikke denne mulighed i Museum Obscurum.

I er velkomne til at besøge museet udenfor almindelig åbningstid. Kontakt museet og aftal nærmere.

Kontakt:
bestilling@museumlollandfalster.dk,
hvis du/I har yderligere spørgsmål.  

Se Skoletjenesten for nærmere info om vores undervisningstilbud. 

Skriveworkshop i Museum Obscurum

Før og efter besøget

Vi har udviklet forskellige formidlingsfilm, som I er velkomne til at bruge i undervisningsøjemed eller som en forberedelse til jeres besøg på museet. Filmene dykker ned i hverdagsemner, som er relaterbare til nutiden og kan dermed være med til at give en forståelse for, hvad det I skal/har oplevet på museet

Formidlingsfilm fra DE GAMLE HUSE på YouTube

Søgning

Note: Danish only