Nyhedsbrev 22. november 2018

Kulturmindeforeningens traditionsrige julearrangement byder både på musik, uhygge, gys, grin og naturligvis æbleskiver. Arrangementet finder sted d. 4. december 2018.

Kulturmindeforeningen Nykøbings julearrangement

Julekoncert ved Voci Fluenti samt gys og grin med afsæt i udstillingen Museum Obscurum d. 4. december 2018

I år ændrer Kulturmindeforeningen på traditionerne. Vokalensemblet Voci Fluenti fra Sakskøbing Kirke kommer nemlig og synger julen ind ved Kulturmindeforeningens traditionelle julearrangement.

“Jeg ved godt, at julen er en tid for traditioner, men i år har vi i Kulturmindeforeningen Nykøbing valgt at bryde ud af traditionerne og invitere et nyt musikalsk indslag til foreningens ellers traditionsrige julearrangement,” fortæller Anita Ulrik Sørensen, formand for Kulturmindeforeningen Nykøbing.

Julekoncerten vil blive fulgt op af en række små og fantastiske fortællinger, alt sammen med baggrund i udstillingen Museum Obscurum. Det bliver med den spænding, mystik og eventyrlighed, som Leif Plith Lauritsen, arkæolog og bygningsansvarlig fra Museum Lolland-Falster, altid præsenterer i sine fortællinger.

Hvor: Kulturforsyningen, Voldgade 1, 4800 Nykøbing Falster
Hvornår: 4. december 2018, 19-21
Pris: Deltagelse er gratis for medlemmer, 60 kr. for ikke medlemmer. Gløgg og æbleskiver koster 25 kr.

 

Vil du vide mere?

 

Museer tager kampen op med dårlig livskvalitet

Stress, angst, depressioner og fysiske sygdomme banker på hos mange mennesker. Tal fra psykiatrifonden viser, at omkring 20 % af den voksne befolkning i løbet af et år vil have psykiske symptomer. Det svarer til 700-800.000 voksne danskere. Samtidig siger tal, at psykiske sygdomme udgør 25 % af den totale sygdomsbyrde. Nu viser forskning, at en forebyggende, supplerende indsats i museerne kan højne livskvaliteten hos medborgere i sårbare situationer.

KULTURLAND er et projekt med fokus på at øge livskvaliteten hos medborgere i sårbare situationer via aktiviteter på museerne. Foreløbig er der gennemført flere end 250 aktiviteter og følgeforskningen viser, at mellem 80 og 90 % af alle voksne gæster oplever, at deltagelse i aktiviteter i KULTURLAND giver dem høj livskvalitet

 

Læs mere om sårbare grupper og livskvalitet

 

Se den forskningsrapport, der er udarbejdet om projektet

Mød lokomobilet i julestemning!

Mød Frilandsmuseets legendariske lokomobil i forbindelse med juletræstændingen i Maribo.

Traditioner er til for at holdes - og det gælder også lokomobilets deltagelse i den hyggelige eftermiddag på Torvet i Maribo, hvor man for alvor kan mærke, at nu nærmer julen sig. Så kom forbi og få en snak om (h)jul, damp og diesel.

Hvor: Torvet i Maribo
Hvornår: fredag den 30. november kl. 11-17

Der er stadig billetter tilbage...

... til den eksklusive rundtur i Museum Obscurum på Falsters Minder torsdag d. 29. november

Aftenerne er lange og mørke, og nu giver Museum Lolland-Falster mulighed for at tilføre lidt uhygge til alt det mørke med en rundvisning i Museum Obscurum.

Hvor: Falsters Minder, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing F.
Hvornår: 29. november 2018 fra 19.45-21.30. Rundvisningen påbegyndes kl. 20 og varer ca. en time. Dørene lukkes derfor kl. 20.
Pris: voksne 75 kr., børn u/ 18 år 25 kr. 

NB: Billetter skal bestilles på forhånd på tlf.: 54 85 13 03 (i Turistinformationens normale åbningstid) eller ved direkte henvendelse i Den gamle Købmandshandel/Turistinformationen i Nykøbing F.​

 

Det er uhyggeligt...

Besøg af kulturministeren

Kulturminister Mette Bock besøgte den 12. november Museum Lolland-Falsters arkæologer i Rødby Havn.

Ministeren lagde under et arbejdsbesøg på Lolland vejen forbi Strandholm, hvor hun fik vist nogle af de fund, som er dukket op i forbindelse med udgravningerne forud for anlæggelsen af tunnelen til Femern.

Mette Bock fik også lejlighed til at besøge en af udgravningerne, hvor museets arkæologer for tiden graver på en boplands fra yngre bronzealder. Hverken regn eller mudder holdt Mette Bock tilbage; man er vel fra Jylland, påpegede ministeren, der kom helt tæt på en cirka 3000 år gammel brønd. Den er arkæologerne i færd med at undersøge syd for Strandholm.

Her kommer Jens med fanen ...

... og netop fanerne er en del af det, der skal gennemgås i 2019

Museum Lolland-Falsters får penge til museets tekstilsamling

Slots- og Kulturstyrelsen har bevilliget 204.000 kr. til gennemgang af en del af museets tekstilsamling, som inden sammenlægningen hørte under museet Falsters Minder. Tekstilsamlingen indeholder genstande med høj forsknings- og formidlingsmæssig værdi, heriblandt gamle dåbsposer, faner, fine egnshistoriske dragter, beklædningsgenstande fra polarforskeren Peter Freuchen og arbejdstøj fra fx en dræningsgraver fra begyndelsen af 1900årene.

I forbindelse med Museum Lolland-Falsters gennemgribende magasingennemgang er det vurderet, at en stor del af tekstilsamlingen er uregistreret. Det skal donationen være med til at lave om på. Museets fagpersonale og frivillige tekstilgruppe skal i fællesskab gennemgå tekstilerne og se på deres historiske betydning og bevaringsmæssige stand ud fra en kulturhistorisk faglig vurdering.

”Museum Lolland-Falster har valgt at inddrage vores frivillige tekstilgruppe i projektet, da de har en betydelig viden om og indsigt i ældre tekstiler, håndarbejder og egnshistoriske dragter. Der er her tale om frivillige, som i mange år har været tilknyttet Folkedans Danmark og dets dragtudvalg. De frivillige tekstilkyndige vil derfor kunne bidrage til arbejdet med deres store viden,” fortæller Lene Tønder Buur, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

I forbindelse med samlingsgennemgangen skal museet undersøge, om tekstilerne skal forblive i museets samling, eller om de skal udskilles. Skal de bevares bliver de ompakket og nymagasineret og opbevaret under gode bevaringsforhold, så de kan være til glæde og gavn i eftertiden. Men vælger museet at udskille en genstand, er det en proces, der skal gå gennem Slots- og Kulturstyrelsen, som i sidste ende bestemmer, om museet får tilladelse til udskillelse.

”Vælger vi at udskille genstande fra museets genstandssamling, skyldes det, at vi fx mangler livshistorien om de pågældende genstande, eller at der er tale om genstande, som museet i forvejen har mange af. Ofte får disse genstande et liv i museets pædagogiske samling, hvor de bl.a. bliver anvendt til formidling på vores Frilandsmuseum i Maribo”, afslutter Lene Tønder Buur.

Tekstilgennemgangen kan i 2019 løbende følges på museets Facebooksider.

Husk, at der er julebutik i Nykøbing helt frem til jul!

Juleåbningstider

Den gamle butik er fuld af skøn julestemning og masser af gode varer til hele julen.

“Vi har valgt kun at have julevarer i butikken, så man rigtig kan komme i stemning og nyde den gode, gamle, nostalgiske jul”, siger Dorthe Fibæk, butikschef ved Museum Lolland-Falster.

 

Se mere om julebutikken     

Glæd dig til i de kommende nyhedsbreve at høre mere om:

Rundtur i Museum Obscurum - spændende oplevelser i Cornelius' verden - 20. december

Og lige nu er museet i gang med at lægge sidste hånd på arrangementer og udstillinger 2019 - det kommer der snart meget mere om ...

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Vi håndterer dine personlige oplysninger i overensstemmelse med vores politik til beskyttelse af personlige oplysninger.

Hvis du ikke længere har lyst til at modtage museets nyhedsbrev, kan du bruge knappen "Afmeld" i bunden af dette nyhedsbrev.  

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld