Nyhedsbrev 31. oktober 2019

Onsdag d. 20. november fortæller Anders Rasmussen, arkæolog ved Museum Lolland-Falster, om de mange fantastiske danefæfund, Museum Lolland-Falster har fået indleveret i løbet af året.

Foto: Guldring med Mariamotiv fra Torvet i Nykøbing

Årets danefæ

Foredrag på Stiftsmuseet i Maribo d. 20. november

Henover et år lander der hos Museum Lolland-Falster en bred vifte af fantastiske genstande, som er fundet rundt om på Lolland-Falster. Alle disse herligheder er kommet til veje med metaldetektor og kan være alt fra ældgamle bronzeøkser til funklende middelaldermønter af guld og sølv. Lolland-Falsters forhistorie har det hele at byde på, og lidt til endda.

Anders Rasmussen, arkæolog ved Museum Lolland-Falster, gennemgår alle de genstande, der indleveres, og det er virkelig nogle helt utrolige fund, der bliver gjort på Sydhavsøerne. “Gennem historien har Lolland-Falster været et meget spændende område, som har været rigt og haft gode kontakter til resten af Europa. Det ser vi tydeligt i de mange metalfund, de lokale detektorførere afleverer til museet, hvor nogle af dem ender med at blive udpeget som danefæ. Mange af genstandene har naturligvis en lokal eller national forbindelse, men der dukker også genstande op, der trækker spor til både Romerriget og de arabiske lande,” fortæller Anders Rasmussen

Hvor: Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo
Hvornår: 20. november kl. 19.30-21.00
Pris: voksne 60 kr., børn u/18 år 10 kr. Billetter kan købes på Place2book
NB.: Der er plads til max 60 personer til foredraget

Kom og vær med!

Arkæologer udgraver bageovn på torvet i Nykøbing Falster

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster knokler for at blive færdige med deres udgravninger på torvet i Nykøbing Falster. På falderebet har de fundet rester af en bageovn, som stod i et hus, der lå over for Czarens Hus, nær Bjørnebrønden.

Bunden af ovnen tegner sig meget tydeligt som en oval i husets gulv, forklarer arkæolog Signe Fog Mogensen, som leder udgravningen.

"Ovnen har haft en bund bygget af teglsten, og vi kan se, at det er blevet repareret en gang i løbet af husets levetid", siger Signe Fog Mogensen.

Vil du vide mere?

Du kan stadig nå at købe billet til på lørdag!

Koncert med musikeren og komponisten Bo Stief på Stiftsmuseet i Maribo

Musiker og komponist Bo Stief, der spiller på både kontrabassen og den halvakustiske femstrengede bas, gæster Stiftsmuseet i Maribo d. 2. november, hvor han giver koncert.

“Denne lørdag vil der være en helt særlig stemning på Stiftsmuseet, når det gamle hus bliver fyldt med dejlig musik. Her kan du nyde tonerne af Bo Stief, der spiller på en personlig, syngende og lyrisk måde med opfindsomhed og talent,” fortæller Alexandra Damgaard, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

Hvor: Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo
Pris: 125 kr. inkl. 1 glas vin/øl/vand + snacks. Billetter kan købes via Place2book.com fra torsdag d. 17. oktober 2019
Hvornår: lørdag d. 2. november kl. 15-16

Blev du nysgerrig?

Husk, at De dødes dag fejres i Museum Obscurum i morgen!

“Der vil blive pyntet op inde og i vores gårdhave, og I kan - til tonerne af mexicansk musik - besøge det fine alter. Man kan klippe de traditionelle mexicanske silkepapirsklip, udsmykke små personlige kranier til ære for éns afdøde eller blive dekoreret i ansigtet i mexicansk stil,” fortæller Leif Plith Lauritsen, arkæolog og bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster.

Der bliver også mulighed for at få en lille smagsprøve på det traditionelle “pan de muerto”, De dødes dags brød. Dette søde brød med kanelsmag er pyntet med meget stiliserede knogler af dej (hvis man ikke lige ved det, kan man måske ikke lige se det).

Ved årets temasnak fortæller Leif fra kl. 16 til ca. 16.20 lidt om, hvordan dødekulturen var i middelalderens Danmark. Snakken vil også falde på middelalderens opfattelse af spøgelser.

Hvor: Museum Obscurum, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing
Pris: voksne: 50 kr., børn u/18 gratis. Materialepris 35 kr. pr. person/aktivitet.
Hvornår: 1. november kl. 15-18

Glæd dig til i de kommende nyhedsbreve at høre mere om:

Aftenrundvisning i Museum Obscurum - 28. november