Nyhedsbrev 27. marts 2020

Corona eller ej, så er det alligevel stadig snart påske. Og du kan tage forskud på påskeglæderne med en påskekurv med gode ting fra Den gamle Købmandshandel.

Påskekurve fra Den gamle Købmandshandel

Vores Nykøbing har taget initiativ til at etablere en fælles online platform. Her kan organisationens medlemmer sælge varer, og bor du i Guldborgsund kommune får du dem endda leveret gratis.

Dette fantastiske initiativ vil Museum Lolland-Falster gerne være en del af, og derfor kan du købe en fin påskekurv fra shoppen med bl.a. påskekyllinger og gækkebrev.

Gækkebrevene er håndlavede og fremstillet ud fra gækkebreve, der findes i museets samling.

Du kan købe påskekurven her

Lidt om gækkebreve i Danmark

Gækkebreve fra museet

Gækkebrevet er en tradition som er helt unik for Danmark - med rødder helt tilbage til 1700-tallet.

Ideen til gækkebrevene er dog meget ældre og skal vel nok findes i de såkaldte bindebreve, som vi kender fra Tyskland og England. Det var små kærlighedsbreve eller kort, som voksne, ugifte kunne sende til dem, de havde kær, i håb om at få en besked tilbage eller måske en invitation til en visit eller et gilde. Og hvis man var usikker på, om brevet ville blive positivt modtaget, så kunne afsenderen forklæde sit navn som en gåde eller lignende.

Bindebrevene indeholdt et element af mystik og romantik, men også drilleri i sig. Sidstnævnte i form af en eller anden form for gåde eller i bogstaveligste forstand i form af en bunden knude, man skulle forsøge at løse op. Kunne man ikke løse gåden/knuden, var man ’bundet’ og kunne efterfølgende kun ’bindes op’ igen ved, at man holdt gilde for afsenderen.

Bindebrevene var dog ikke kun begrænset til påsken, men kunne også sendes på navnedage eller på én af årets fire tamperdage (katolske fastedage).

Danmark tog bindebrevene til sig allerede i 1600-tallet, og traditionen kan følges i de skriftlige kilder helt op til 1800-tallet.

Men bindebrevene fik altså hurtigt konkurrence af den mere folkelige version, gækkebrevet.

Det ældste gækkebrev, vi kender til, er fra 1770 (fra Odense), men traditionen med at sende drillende gækkebreve tog for alvor fart i begyndelsen af 1800-tallet. Det var dog stadig en tradition, som var forbeholdt voksne: Gækkebrevene var ofte kunstfærdigt udformede eller klippede og indeholdt små drillende tekster eller vers, som afsenderen enten selv forfattede eller købte sig til. I 1800-tallet tog boghandlerne nemlig traditionen til sig og begyndte at producere og sælge gækkevers.

Først i nyere tid, i det 20. årh., blev gækkebreve noget, som børn blev delagtiggjort i. Og i dag er der næsten ingen børn i Danmark, der ikke kender traditionen med at klippe et gækkebrev, plukke og vedlægge en vintergæk og sende brevet med et gækkevers som; ’Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker’, hvorefter man spændt kan vente og håbe på, at modtageren ikke kan gætte, hvem gækkebrevet er fra, og dermed skylder et chokolade-påskeæg.

Der er mange både finurlige og skønne gækkevers at vælge mellem, hvis man ikke selv tør give sig i kast med at digte. Så det er altid nemt at finde et, som lige passer til ens humør.

Ét af vores museumsinspektør Vibekes yndlingsvers lyder sådan her:

Se, jeg børsted’ sneen væk,
fandt en lille vintergæk
med bitte grønne blade.
Her jeg sender den til dig,
mon du så kan sige mig:
Hvem der børsted’ sneen væk
og fandt den lille vintergæk
på jordens kolde flade?

Hilsen fra en hjemmearbejdsplads

Hjemmearbejdsplads

Hej,

Her på hjemmekontoret bliver der produceret tekster til vores kommende stenalderudstilling. Lige nu skriver jeg på en sektion, som hedder DYK NED, som går lidt mere i dybden med to emner, som udgravningerne ved Rødbyhavn i særlig grad har belyst: fiskeri og ofringer. 

Teksterne bliver noget anderledes, end man er vant til. De bliver skrevet efter den såkaldte Ekarv-metode, som betyder, at teksterne er meget korte og næsten poetiske. Det er sjovt, men også en udfordring. Vi museumsfolk har jo ofte meget på hjerte, så at få en masse viden ned på 200-300 tegn kan være svært. Men jeg tror på, at det er bøvlet værd, og jeg glæder mig til, at I alle kan læse teksterne, når udstillingen åbner!

Det er heldigvis en opgave, som passer rigtig godt til at sidde hjemme og alene med. Fra mit vindue har jeg udsigt til træer og fugle, der hopper rundt og pipper, men dagen har også netop budt på at fange en mus, som min kat åbenbart syntes, jeg manglede.

De bedste hilsner
Marie 

Imens du venter ...

Illustration CulturePoint

Med kulturfællesskabet CulturePoint bliver du klogere på kultur. Læs om kultursteder og bliv inspireret til alle de kulturoplevelser, der venter til sommer og efterår. Og indtil da: Husk at holde afstand og være der for hinanden - så går der forhåbentlig ikke længe, før vi kan nyde vores skønne kultursteder igen.

CulturePoint er her, når du igen kan nyde kulturen
Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster er rige på kultur. Der er mange forskellige slags kultursteder – fx alle de gode natursteder, hvor der er store vider og langt imellem folk.

Med CulturePoint får du adgang til specialtilbud, arrangementer, særudstillinger og rabatter på fx entréer og restauranter, når vi igen må og kan nyde alle områdets gode kulturtilbud.

Vil du aldrig gå glip af noget? Så følg os på Facebook eller Instagram, hvor vi holder dig opdateret, når du igen kan besøge områdets gode steder.

Og indtil da: Husk at holde afstand og være der for hinanden - så går der forhåbentlig ikke længe, før vi kan nyde vores skønne kultursteder igen.

Læs mere og tilmeld dig CulturePoint her

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Vi håndterer dine personlige oplysninger i overensstemmelse med vores politik til beskyttelse af personlige oplysninger.

Hvis du ikke længere har lyst til at modtage museets nyhedsbrev, kan du bruge knappen "Afmeld" i bunden af dette nyhedsbrev.  

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld