Nyhedsbrev 2. april 2020

Efterligning af romersk mønt fremstillet af guld i det nuværende Ukraine i 300-tallet e.v.t. Forsiden af mønten forestiller Janus, den romerske gud med to hoveder, og langs kanten er der skrevet en imiteret tekst. Bagsiden forestiller muligvis en ”sejrsgudinde”.

Foto: Anders Rasmussen, Museum Lolland-Falster.

1700 år gammel efterligning af romersk guldmønt fundet på Vestlolland

En detektormand har fundet en 1700 år gammel imiteret romersk guldmønt på en mark mellem Købelev og Vindeby på Lolland

Selvom en lille mønt er fremstillet af det pureste guld, kan den sagtens være en ”forfalskning”. Det gælder for en lille mønt, som detektorfører Ole Jensen bippede frem under et detektortræf på Vestlolland sidste år.

Han forklarer, at mønten lå et stykke under jordoverfladen, og den var det eneste fund, de gjorde på marken den dag.

Ved første øjekast ligner mønten en guldmønt fremstillet i Romerriget. På forsiden ses den romerske gud Janus, og der er skrevet en fin tekst langs randen af mønten. Teksten er er skrevet med noget, som skal ligne latinske bogstaver, men det er blot streger og krimskrams, som ikke giver nogen mening overhovedet.

Men selvom mønten, der vejer mellem fire og fem gram, ikke er ægte, så er den stadig danefæ, og finderen har derfor indleveret den til Museum Lolland-Falster, hvor museumsinspektør Anders Rasmussen er ret begejstret over det sjældne fund.

- Det er et ret vildt fund. Mønten er den første af sin slags, som er dukket på Lolland, så på den måde er guldmønten en vigtig brik i vore forståelse af Lollands jernalder, siger Anders Rasmussen.

 

Læs meget mere om det spændende fund

 

Museum Lolland-Falster gækker – vil du være med?

Dreng, der klipper gækkebreve

Skærtorsdag og skidenlørdag kommer Museum Lolland-Falster helt hjem i stuen hos dig, når vi inviterer til påskekrea-hygge på Museum Lolland-Falsters facebookside

Skærtorsdag d. 9. april, kl. 14 kan du følge med, når Vibeke Knöchel Christensen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, klipper gækkebreve efter gamle skabeloner og fortæller lidt om gækkebrevets historie og udvikling.

Skidenlørdag d. 11. april, kl. 14 kan du høre og se, hvordan man farvede påskeæg med naturmaterialer i gamle dage, mens Vibeke fortæller om traditionerne omkring påsken.

Hvis du vil være kreativ sammen med os, så har vi lavet en masse aktivitetsposer med nogle af materialerne, som vi sætter ud onsdag d. 8. april fra kl. 12 foran tre af Museum Lolland-Falsters udstillingssteder:

  • Museum Obscurum, Færgestræde 1a, 4800 Nykøbing F.
  • Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo
  • Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig

Aktivitetsposerne kan afhentes ganske gratis efter først-til-mølle-princippet, men vi opfordrer alle, som ønsker at hente en pose eller to til jeres børn, til at tage hensyn og sørge for at holde god afstand til hinanden. Der kan være enkelte elementer, du selv skal tilføje.

Hvis I ikke har mulighed for at hente en aktivitetspose, kan I finde materialelisterne på Museum Lolland-Falster facebookside fra mandag d. 6. april kl. 13.

Hilsen fra en hjemmearbejdsplads

Anna-Elisabeth Jensen ved hjemmearbejdspladsen

Souschefens daglige arbejdsopgaver adskiller sig ikke nævneværdigt fra dage uden Covid-19. Økonomi, planlægning, fundraising, koordinering og administration. Lige i disse dage gælder det overførsel af Interreg midler fra et regnskabsår til et andet, plan for fundraising og revision af indhold på vores dansk-tysk NordMus forbunds hjemmeside, så Nordmusforbundet er klar til aktion efter COVID 19. Og skulle der være en ekstra ledig stund, så er det kærkomment at kunne rydde op og arkivere afsluttede sager.

Jeg synes at det i disse COVID-19 tider er lettere at indhente svar og kommentarer fra rigtigt mange samarbejdspartnere over hele Nordeuropa. For vi er jo alle afskåret fra de stormøder, konferencer, workshops, administrations- og formidlingsarrangementer, der ofte er en del af dagligdagen. Hvor er det rart, at det bare er et spørgsmål om at sende en sms, ringe eller maile, så er der sparring at hente både internt hos vores åbne og vidende kolleger, men også uden for museet hos vores mange netværk og kontaktpersoner. Jeg oplevede i går at stå med et (ganske vist yderst mikroskopisk) problem, der blev løst på under et kvarter. Med mail frem og tilbage fra min hjemmearbejdsplads til vores direktør Ulla i Nykøbing, til vores ene kommunes centerchef for Borger og Branding samt til Interregprojektet South Baltic Manors Leadpartners sekretariat i Mecklenburg-Vorpommern. Det var næppe gået så hurtigt uden den aktuelle COVID-19 nedlukning.

Teams møder har, i hvert fald på Museum Lolland-Falster, afløst behovet for at tage fra en adresse til en anden bare på grund af et møde. Billedet er fra min hjemmearbejdsplads den 30. marts 2020 under mandagens normale ledelsesmøde, blot via Teams og ikke rundt om bordet i Frisegade i Nykøbing.

De bedste hilsner
Anna-Elisabeth

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Vi håndterer dine personlige oplysninger i overensstemmelse med vores politik til beskyttelse af personlige oplysninger.

Hvis du ikke længere har lyst til at modtage museets nyhedsbrev, kan du bruge knappen "Afmeld" i bunden af dette nyhedsbrev.  

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld