Nyhedsbrev 13. august 2020

Arkæologer kan efter udgravningerne på Torvet i 2019 med en vis sikkerhed sige, at Nykøbing eksisterede som by fra engang sidst i vikingetiden eller i den allertidligste middelalder. Det er nogle kulstof 14-dateringer, som bringer arkæologerne nærmere årstallet for byens grundlæggelse.

Nykøbing Falster spirede frem sidst i vikingetiden

Kulstof 14-dateringer fra torvet i Nykøbing Falster viser begyndende bydannelse sidst i vikingetiden.

Museets arkæologer kan efter udgravningerne på Torvet i 2019 med en vis sikkerhed sige, at Nykøbing eksisterede som by fra engang sidst i vikingetiden eller i den allertidligste middelalder.

Det er nogle kulstof 14-dateringer, som bringer arkæologerne nærmere årstallet for byens grundlæggelse. De har dateret de allernederste aktivitetslag under torvet til perioden mellem år 1028 og 1210.

Når alle forbehold tages, så tyder det på, at Nykøbing Falster er opstået på overgangen mellem vikingetiden og den tidlige middelalder engang i anden halvdel af 1000-tallet eller i begyndelsen af 1100-tallet, der hvor torvet ligger i dag.

Vil du vide mere?

Fugleflugtslinjen på DR2 i aften kl. 21

I aften på DR2 fortæller Museum Lolland-Falsters Lene Tønder Buur om Fugleflugtslinjen – den visionære internationale transportåre mellem Hamborg og København, der havde en svær fødsel.

Under den tyske besættelse af Danmark tilbød den danske samarbejdsregering villigt at etablere både motorvej og jernbane på Lolland og ved København for at komme tyskerne i møde. Fugleflugtslinjen skulle være et forhandlingsmiddel for at afbøde mere vidtgående begrænsninger af demokratiske rettigheder.

Lene Tønder Buur under tv-optagelser

Museumsinspektør Lene Tønder Buur under optagelserne til aftenens TV-udsendelse.

Motorvejen på Lolland blev påbegyndt i 1942 og arbejdet fortsatte ind i 1946, men blev sat i bero indtil den danske og vesttyske regering besluttede at genoptage projektet i 1958. At motorvejsstrækningen mellem Puttgarden og Saarbrücken i Tyskland har fået navnet Autobahn 1, viser hvor vigtig strækningen også var for Tyskland.

Fugleflugtslinjen åbnede i 1963, og var en succes fra begyndelsen.

Kom helt tæt på De gamle Huse

Eksklusiv rundvisning for medlemmer af CulturePoint d. 30. august 2020

Kom med på rundvisning, hvor vi besøger de gamle, stråtækte bindingsværkshuse og træder tilbage til en tid, inden industrialiseringen forandrede verden.

Her stifter vi bekendtskab med skolemesteren, smeden, mølleren, bonden, husmanden og kapellanen og besøger de huse, der for 2-300 år siden var deres. Vi går en tur i de små, lavloftede rum, snakker erhverv og kaster lys over, hvordan det var at leve på landet i ’gamle dage’ som mand, kvinde og barn. Hvad fik man at spise, hvordan sov man, og hvad skete der egentlig, når en i husstanden afgik ved døden?

Rundvisningen er arrangeret i samarbejde med CulturePoint.

Ønsker du at deltage i en af de eksklusive rundvisninger, kan du helt gratis blive medlem af CulturePoint her.

Hvornår: 30. august kl. 11-12
Hvor: De gamle Huse, Meinckesvej 5, 4930 Maribo
Pris: særpris for CulturePoint-medlemmer - 75 kr. for voksne, børn u/18 år 25 kr.

Læs mere og køb billet