Guldalder og grundlov - 1800-1870

Tilbage til bondesamfundet

 

På Frilandsmuseet i Maribo tager vi en tur tilbage i tiden, til før industrialiseringen for alvor forandrede det traditionsbundne landbosamfund, der havde præget Danmark gennem generationer. Oplev livet på landet i de lavloftede rum og få et indblik i, hvordan samfundet var strikket sammen for 2-300 år siden. For at komme i den rette stemning besøger vi naturligvis de gamle bindingsværkshuse, der er med til at sætte den helt rette stemning for oplevelsen.

 

Anne-Lotte Sjørup Mathiesen

Foredragsholder: museumsinspektør Anne-Lotte Sjørup Mathiesen

 

Hvad gemmer sig bag træerne?

 

Åmænd, mosekoner og ellefolk. Spøgelser, hekse og gårdboer. 1800-tallet myldrede med magiske væsner, der for mange var virkelige farer, som man måtte tage sine forholdsregler overfor.

 

I foredraget fortælles om de mange væsner, deres natur, og hvad man kan gøre for at undgå, at de får magt over en.

 

Anne Elmer

Foredragsholder: formidler Anne Elmer

 

Den store landforvandling

 

Historien om en af de mest indgribende reformer i danmarkshistorien, udskiftningen af landbrugsjorden i perioden omkring 1800. Foredraget fortæller om, hvorfor og hvordan jordene blev udskiftede, og hvis det ønskes, kan foredraget tage sit udgangspunkt i en bestemt lokalitet på Lolland-Falster.

 

Foredragsholder: formidler Anne Elmer

 

Handskemagerbanden

 

I midten af 1800-tallet herskede lovløsheden på Lolland. Handskemagerbanden stjal, røvede, myrdede og brændte gårde ned. Her fortælles historien om en af landets største forbryderbander og dens skæbne.

 

Anne Elmer

Foredragsholder: formidler Anne Elmer

 

Hvad skriver han om?

 

H. C. Andersens eventyr er elskede af både børn og voksne. I eventyrene bruger H. C. Andersen ord og begreber, der var almindelige i hans tid, men som i dag er ukendte for læserne. I dette foredrag præsenteres en række af disse udtryk, og de sættes ind i en kulturhistorisk sammenhæng.

 

Anne Elmer

Foredragsholder: formidler Anne Elmer

 

Han gav naturen stemme

 

I en lang række af H. C. Andersens eventyr er naturen hovedperson, - dyr, fugle, træer. Foredraget trækker nogle af disse hovedpersoner frem, for herigennem at præsentere H. C. Andersens natursyn.

 

Anne Elmer

Foredragsholder: formidler Anne Elmer

Omvisninger
Ture
Booking