Pressemeddelelse 5. februar 2018

I deres spritnye dragter bød søstrene Dagny og Lidy Dronning Alexandrine og Kong Christian X velkommen til Rødby. Foto: Museum Lolland-Falster.

Kongelige blomsterpiger

Museum Lolland-Falster modtager en pigedragt, som blev båret ved Dronning Alexandrines og Kong Christian Xs besøg på Rødby Rådhus i 1930

Piger og drenge har igennem tiden overrakt Danmarks kongepar blomsterbuketter i forbindelse med regentbesøg rundt omkring i landet. Et regentbesøg i Rødby i 1930 skulle vise sig at blive en ganske særlig dag for et par piger fra gården Rixø på Rødby Mark.

Forud for Dronning Alexandrines og Kong Christian Xs besøg på Rødby Rådhus søndag den 25. maj 1930 syede moderen Kristine Nielsen til pigerne Dagny og Lidy to ens sæt egnsdragter, som de to piger bar ved mødet med regentparret.

Kongeparret havde forinden ankomsten til Rødby været på privat besøg hos godsejer Moesgaard-Kjeldsen på Lidsø gods. Der var tale om en ganske kort visit, hvor majestæterne fik en kop te hos godsejeren. Opholdet på Lidsø varede ca. tre kvarter, hvor kongeparret også nåede en tur ud på digerne. Efterfølgende kørte de til Rødby med ankomst på rådhuset kl. 16.20. Her ventede de to søstre fra Rixø iført de nysyede engsdragter på hovedtrappen, parate til at udføre det ærefulde hverv at overrække blomster til kongeparret.

”Pigerne fik givetvis lov til at overrække buketten, fordi deres far, Alfred Nielsen fra gården Rixø, var en respekteret mand på Lolland-Falster”, fortæller Lene T. Buur, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter: ”Han var en markant personlighed i området og sad bl.a. i bestyrelsen for Lollands Spare- og Lånekasse, ligesom han var medstifter af Odd Fellow logen i den lille købstad”.

Dragten, som Museum Lolland-Falster nu har modtaget fra familien, har pigernes moder som nævnt syet. Hun var husflidsinteresseret og broderede bl.a. et stort vægbroderi, som endnu den dag i dag hænger i byens Odd Fellow loge. Pigedragten er egnsdragtinspireret og har et for 1930´erne moderne snit og farvevalg i sort velour og med orange kantbånd. ”Der er vist ingen tvivl om, at de to søstre denne dag må have følt sig som noget helt særligt – på en og samme gang at møde kongeparret og samtidig få nyt tøj”, pointerer Lene T. Buur. En pointe, der understøttes af, at dragten er blevet bevaret efter alle disse år.

At dragten fra gården Rixø er kommet ind på Museum Lolland-Falster lægger sig ikke blot i tråd med museets seneste års fokus på kongebesøg – som i 2016 udmundede i en udstilling på Reventlow-Museet Pederstrup om Christian VIIIs besøg i 1843 – men passer samtidig som fod i hose med, at museet siden 2009 har fokuseret på at indsamle historier, genstande, fotos, arkivalier og minder om Rødbyhavn-området, da området i disse år er under kraftig forandring på grund af etableringen af den faste Femern Bælt forbindelse.

For nærmere information: Museumsinspektør, historiker Lene T. Buur på tlf. 51 21 25 05 eller mail ltb@museumlollandfalster.dk

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Søstrene Dagny og Lidy

I deres spritnye dragter bød søstrene Dagny og Lidy Dronning Alexandrine og Kong Christian X velkommen til Rødby. Foto: Museum Lolland-Falster.

 

Egnsdragt

 

 

 

Dagnys tøj fra mødet med regentparret er nu overdraget til Museum Lolland-Falster. Foto: Museum Lolland-Falster.

 

  

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld