Pressemeddelelse 12. april 2018

Museum Lolland-Falster holder byvandring i Nakskov. Her vil middelalderarkæolog Leif Plith Lauritsen fortælle om middelalderbyen Nakskov og tage deltagerne med en tur rundt i byens gader.

Kom tæt på Nakskovs historie

Lørdag d. 12. maj 2018 holder Museum Lolland-Falster byvandring i Nakskov

Kom med, når Leif Plith Lauritsen, middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster, fortæller og viser rundt i middelalderbyen Nakskov. Her fortæller han om byens historie og dykker ned i de arkæologiske udgravninger, der de seneste år har gjort museet klogere på den gamle købstad.

”Nakskov er en af vores gamle og meget spændende lollandske købstæder, fyldt med historier. Og det er mig en fornøjelse at tage folk med rundt i byens små og snørklede gader og fortælle, hvad der er sket i området gennem mange århundreder”, fortæller Leif Plith Lauritsen.

Nakskov er en af Lolland-Falsters syv købstæder, der alle opstod i løbet af middelalderen. Formodentlig startede byen som et lille fiskerleje i begyndelsen af 1200-tallet, og kendes som købstad allerede fra midten af århundredet, hvor den er nævnt i Kong Valdemars Jordebogs ”købstadsliste”. Byens ældst bevarede købstadsprivilegier er fra 1274.

Middelalderens købstad havde monopol på handel og håndværk. Det var således forbudt at sælge sine varer uden for byens grænser, og det var kongen, der bestemte, hvornår en by fik status som en købstad – gennem de såkaldte 'købstadsprivilegier'. Ordet 'købing', der ofte knyttes til middelalderens købstæder – som fx Sakskøbing og Nykøbing, betyder et sted, hvor man frit kan købe og sælge under beskyttelse af den særlige markedsfred, som kongen sikrede gennem 'købstadsprivilegierne'.

Byvandringen varer cirka en time, og turen vil være på 2-3 km. Da Leif Plith Lauritsen tidligere har været med på arkæologiske undersøgelser i og omkring Nakskov, er der rig mulighed for at stille spørgsmål undervejs til den gamle købstad.

Deltagelse i byvandringen kræver tilmelding. Tilmelding kan ske på 54 85 13 03 eller ved henvendelse i Turistinformationen, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing. Tilmelding senest d. 9. maj 2018. Arrangementet aflyses ved 10 personer eller under. Navn, telefonnummer og e-mailadresse oplyses ved tilmelding for det tilfælde, at turen aflyses.

For nærmere information kontakt Leif Plith Lauritsen på lpl@museumlollandfalster.dk eller 60 62 80 99.

Hvornår: 12. maj 2018 kl. 14-15
Hvor: Toldboden, Toldbodkaj 1, Nakskov
Pris: voksne 60 kr., børn u/ 18 år gratis

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Leif Plith Lauritsen foran bindingsværkshus

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld