Pressemeddelelse 24. maj 2018

Torsdag d. 14. juni 2018 slår Reventlow-Museet Pederstrup endnu engang dørene op til en historisk salonaften på museet – denne gang med fokus på kaffens lange og eksotiske fortælling.

Kaffeglæde

Historisk salonaften på Pederstrup

Torsdag d. 14. juni 2018 slår Reventlow-Museet Pederstrup endnu engang dørene op til en historisk salonaften på museet – denne gang med fokus på kaffens lange og eksotiske fortælling. ”De første kaffebønner kom til Danmark i 1681, og efter et vist forbehold blev kaffen for alvor danskernes yndlingsdrik op gennem 1800-tallet,” fortæller den ene af aftenen to salonværter, Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter: ”En af de tidligste afbildninger af et kaffeselskab hænger netop på Reventlow-Museet Pederstrup, idet C.D.F. Reventlows forældre omkring 1740 lod sig male, mens de drak kaffe”. Maleriet fortæller, at kaffe også dengang – som det igen er tilfældet i dag – var en meget social drik, som det var moderne at drikke. ”Det er dog langt fra samme kaffesmag, man dengang oplevede, når den sorte drik kom på bordet,” beretter aftenens anden salonvært, Anne Elmer, museumsformidler ved Museum Lolland-Falster, som - modsat familien Reventlows medlemmer i 1700-tallet - foretrækker kaffen sort og helt fra morgenstunden: ”Fra C.D.F. Reventlows breve fra omkring 1770 kender vi til familiens kaffevaner, og det er vist ikke forkert at sige, at 1700-tallets kaffesmag var både fed og ikke mindst sød”.

I aftenens salon vil gæsterne ikke blot få mulighed for at smage på kaffen à la 1770, men også opleve, hvordan kaffen har udviklet sig fra den tidlige kogekaffe over erstatningskaffen under 2. verdenskrig og til nutidens klassiske kaffeoplevelse. Samtidig vil aftenens værter tage gæsterne med rundt i kaffens fascinerende kulturhistorie, der både involverer Ludvig Holberg, vores nutidige kafferutiner og ikke mindst kaffens betydning og status fra medicinsk lægemiddel til opkvikkende nydelse. ”Og som der jo var tradition for, mens salonkulturen for alvor blomstrede hos familien Reventlow i slutningen af 1700-tallet – hvor kaffen for øvrigt også blev nydt i fortrolige venners lag – bliver aftenens gæster i salonen på Pederstrup inddraget i fortællingen. For om man kan lide kaffe eller ej, så har alle en holdning til drikken og minder om kaffen. Om det så er fra vores skolelærers tunge kaffeånde, minder om en opkvikkende kaffepunch i festligt lag eller til hyggelige kaffesammenkomster,” afslutter Anne Elmer, der ser frem til en aften i kaffens tegn på Reventlow-Museet Pederstrup.

Der er begrænset antal billetter til denne aften. Prisen er 100 kr. inklusive kaffe og kage. Billetter kan købes online på https://billetto.dk/da/e/salonaften-kaffeglaede-billetter-254713

For nærmere information kontakt Jesper Munk Andersen på: 25 59 34 57 /
jma@museumlollandfalster.dk

Hvor: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4843 Torrig L
Hvornår: torsdag d. 14. juni, kl. 19 – ca. 21
Pris: 100 kr. inkl. entré, kaffe og kage. Begrænset antal billetter.

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Familien Reventlow ved kaffen

Et af de tidligste malerier, hvor kaffeslabberas er gengivet, findes på Reventlow-Museet Pederstrup, hvor familien Reventlow omkring 1740 lod sig afbilde ved kaffebordet. Foto: Museum Lolland-Falster

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld