Pressemeddelelse 5. november 2019

Museum Lolland-Falster har åbnet ny stenalder-hjemmeside

I sommeren 2020 åbner Museum Lolland-Falster en ny stenalderudstilling, men allerede nu lancerer museet en hjemmeside med fortællingen om Lollands stenalder.

Hvordan var livet på Lolland-Falster i stenalderen, og hvad har arkæologerne fundet på Femern-projektet? Det kan nysgerrige få svar på ved at besøge Museum Lolland-Falsters nye hjemmeside, der fortæller om stenalderen på Sydhavsøerne. Den har fået navnet LOST, som er en sammentrækning af Lollands Stenalder og en hentydning til den tabte verden, som stenalderen er for os i dag.

Det er museumsinspektør Marie Brinch, som har lavet indholdet på hjemmesiden. Hun forklarer, at siden formidler resultaterne af de store udgravninger, som museet siden 2013 har gennemført forud for anlæggelsen af den faste forbindelse til Tyskland i det museet betegner som Danmarks største stenalderudgravning

- Vi har på hjemmesiden samlet fortællingen om 5000 års stenalder og de mange spektakulære fund, som arkæologerne har gjort, så man får et komplet overblik og en detaljeret fortælling om fundene, siger Marie Brinch.

Hjemmesiden fortæller om de fiskefangstanlæg, som arkæologerne har udgravet, og de sjældne fund af en skæftet flintøkse og utallige redskaber af knogler og hjortetak, som skyldes fjordens særligt gode bevaringsforhold. Og det er fortællingen om de helt usædvanlige spor af mennesket selv og deres husdyr i form af fodspor, lerskiver med bidemærker og Danmarks ældste gedehjerne.

Det hele serveres sammen med forklaringer på arkæologernes og naturvidenskabens arbejdsmetoder, som man har benyttet til at fravriste fundene helt nye indsigter i fortidens mennesker.

Marie Brinch fortæller, at hjemmesiden løbende vil bringe nyheder om de fund, arkæologerne gør samt nye forskningsresultater i takt med, at forskerne får bearbejdet fundene og publiceret resultaterne.

- Museets arkæologer er gået sammen med en religionsforsker for at studere de rituelle sammenhænge i fundene, og der er flere andre banebrydende forskningsresultater på vej, siger hun.

I juni 2020 åbner Museum Lolland-Falster sin store særudstilling om Lollands stenalder, men allerede nu kan man på hjemmesiden læse om udstillingen, der er støttet af Augustinus Fonden. Frem til udstillingen åbner kan man følge arbejdet med at bygge udstillingen.

Besøg hjemmesiden på: www.lollandsstenalder.dk

For yderligere kommentarer og interview kontakt:

Marie Brinch, museumsinspektør Museum Lolland-Falster.
Tlf.: 52 51 30 72. E-mail: mb@museumlollandfalster.dk

Henrik Schilling, kommunikationskonsulent Museum Lolland-Falster.
Tlf.: 30 61 20 64. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk

Optagning af fiskegærde

Fiskegærde fra stenalderen bliver taget op til konservering. Det skal senere indgå i Museum Lolland-Falsters udstilling. Foto: Museum Lolland-Falster.