Pressemeddelelse 29. maj 2020

Nogle voldanlæg er så store, at de undslipper det blotte øje. De er så mægtige, at de forsvinder i landskabet. En sådan borg er Trygge Slot på Falster. Den er en af Danmarks største, og fra den 2. juni og tre uger frem graver arkæologerne på stedet.

Museum Lolland-Falster stikker skovlen i Trygge Slot

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster og Aarhus Universitet skal grave på Trygge Slot ved Virket, som er et af Danmarks største borganlæg.

Museum Lolland-Falsters middelalderarkæolog og borgekspert Leif Plith Lauritsen genfandt sammen med sin kollega Erik Mandrup Poulsen Trygge Slot for nogle år siden. Sammen med et hold arkæologistuderende fra Aarhus Universitet vil han nu fravriste det gådefulde voldanlæg ny viden.

Leif Plith Lauritsen forklarer, at Trygge Slot er et gigantisk forsvarsværk på størrelse med syv fodboldbaner. Det strækker sig over flere hundrede meter langs en naturlig banke omgivet af naturlige forhindringer som sump, mose og sø. Strategiske steder er der anlagt massive volde og voldgrave. Det er volde, som inkorporerer landskabets konturer, og derfor er vanskelige at erkende, men sine steder når de imponerende 18 meter i højden.

-  Vi har gravet på stedet i 2016 og dokumenterede dengang rester af massive volde, som er bygget i flere omgange. Vi har observeret flere ødelæggelsesfaser med brandlag og massive mængder brændt ler. Vi har konstateret flere genopbygninger og udbygninger, som vi kan datere til vikingetid og tidlig middelalder i tiden mellem år 880 og 1220 e.v.t., siger Leif Plith Lauritsen.

Formodet trætårn undersøges

Han er desuden stødt på rester af et formodet træbygget tårn, en voldfod og en brolagt indre voldgade anlagt i 1100-tallet.

Når de 22 arkæologistuderende går i gang, bliver en af opgaverne at undersøge tårnet nærmere. De skal også forsøge at datere de ældste dele af Trygge Slot.

- Da vi gravede i 2016 kom vi ikke helt i bund. Vi ved derfor reelt ikke, hvornår Trygge Slot blev grundlagt, men det finder vi forhåbentlig ud af denne gang, siger Leif Plith Lauritsen.

Trygge Slot har gennem sin levetid haft mange funktioner. Fra oprindeligt at være en tilflugtsborg over vikingetidsborg til en del af landets forsvar i middelalderen.

Leif Plith Lauritsen forklarer, at Trygge Slot på en måde er Østdanmarks Dannevirke. Den lå centralt på Falster, så der var kortest mulig evakueringstid for befolkningen, hvis Falster blev angrebet. Borgen er stor, fordi den skulle rumme mange mennesker. Lolland-Falster var på det tidspunkt Danmarks måske tættest befolkede egn. Der var derfor behov for store forsvarsanlæg, og middelalderkongerne havde brug for stærke forsvarsanlæg i grænselandet. Lokalbefolkningen var nemlig ikke altid til at stole på, fordi de havde det med at være loyale over for den stærkeste. Og det var ikke altid den danske konge.

Trygge Slot er Falsters Virke

Tæt derved i Hannenovskoven ligger et mindre imponerende voldanlæg kendt som Falsters Virke. Det er tolket som en stor folkeborg og fejlagtigt udpeget som den borg, Saxo i 1158 omtaler som falstringernes forsvar under de voldsomme Vender-angreb.

Det er nok snarere Trygge Slot, som er Falsters Virke, mens voldene i skoven kan være et fremskudt forsvar, mener Leif Plith Lauritsen.

- Længe har det været god latin, at voldene i Hannenovskoven var falstringernes tilflugtsborg, men den er formodentlig langt ældre og af mindre betydning på Saxos tid. Jeg er overvist om, at det er Trygge Slot, Saxo omtaler i sin Danmarks Historie, slutter Leif Plith Lauritsen.

Udgravningerne gennemføres med støtte fra Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond og foretages i samarbejde med Skørringe Gods.

Billedtekst: Trygge Slot set fra oven. Foto: Leif Plith Lauritsen.

For yderligere oplysninger og interview kontakt:

Leif Plith Lauritsen, museumsinspektør, Museum Lolland-Falster. Tlf.: 22 67 78 79. E-mail: lpl@museumlollandfalster.dk

Henrik Schilling, kommunikationskonsulent. Tlf.: 30 61 20 64. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk

Trygge Slot set fra oven. Foto: Leif Plith Lauritsen.