Spis med logo
Logo Nordea-fonden

SPIS M a/e D Lolland-Falster

SPIS M a/e D Lolland-Falster er et madkulturprojekt, som tager afsæt i madens evne til at samle,
understøtte og styrke den fælles tilknytning, samhørighed og stolthed med udgangspunkt i Lolland-Falsters rige madkultur.

SPIS M a/e D Lolland-Falster er forankret i både historien, nutiden og fremtiden.

SPIS M a/e D Lolland-Falster er for alle!

Tegning af grøntsager

Madkultur, dannelse og fællesskaber

Madkulturprojekt deler erfaringer i inspirerende hvidbog

Erfaringerne fra madkulturprojektet SPIS Ma/eD formidles i hvidbogen Madkultur, dannelse og fællesskaber, som skal inspirere andre.

Den handler om Lolland-Falsters rige madkultur og råvarer samt undervisning, formidling og fællesskaber.

Hindbær

SPIS M a/e D Lolland-Falster

SPIS M a/e D Lolland-Falster er støttet af Nordea-fonden, som har et almennyttigt formål. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. 

Fonden har som sådan ingen færdig opskrift på det gode liv, men lægger vægt på at støtte initiativer, der styrker fællesskaber.

Hjælp os med at bevare Lolland-Falsters særegne madkultur

Museum Lolland-Falster og madkulturprojektet SPIS M a/e D  har brug for din hjælp.

Fortæl os om dine opskrifter og madtraditioner med rødder på Lolland-Falster.

På den måde hjælper du os med at kortlægge og bevare såvel gamle egnsretter og brug af råvarer som nyere madtraditioner opstået på Lolland-Falster.

Lolland-Falster har en rig historisk madkultur, som er en del af øernes identitet. Den vil vi gennem SPIS M a/e D  gerne indsamle og sikre for eftertiden, så vi bevarer de nuancer i madkulturen, der adskiller lige netop vores egn fra resten af landet.

Tegning af gren

Madens traditioner

Madens traditioner

Anvender du røget eller fersk flæsk til æbleflæsk?

Skal grønlangkålen være sød, og serverer du den med brunede kartofler eller noget helt andet?

Spiser du svupsakker til jul?

Det er æbleskiver stegt i svinefedt, som man flækker og hælder lidt snaps i.

Fortæl os og madkulturprojektet SPIS M a/e D, hvilken snaps du sværger til, eller om du hælder solbærrom eller noget helt tredje i svupsakkerne.

Tegning af fisk
Tegning af æble

Kort sagt

Skriv, og fortæl os om dine lokale madtraditioner og
hjælp SPIS M a/e D Lolland-Falster med at kortlægge vores madkulturelle
traditioner og fællesskaber

Læs Folketidendes artikel om SPIS M a/e D’s indsamling

SPIS M a/e D Lolland-Falster - kort fortalt

SPIS M a/e D arbejder på tværs af generationer og fagligheder og giver mulighed for at lære den lokale natur at kende gennem et fornyet kendskab til gammel viden om naturen som spisekammer.

SPIS M a/e D tager afsæt i madens evne til at samle, understøtte og styrke den fælles tilknytning, samhørighed og stolthed med udgangspunkt i Lolland-Falsters rige madkultur.

SPIS M a/e D’s projektperiode løber fra 1. april 2020 til udgangen af 2023

Bølge

Hvad?

SPIS M a/e D ønsker at skabe en kulinarisk nysgerrighed ved at røre, smage og dufte sig gennem Lolland-Falsters madkultur fra stenalderen og frem til i dag med udgangspunkt i de dyrkede lokale råvarer.
Igennem aktiviteter og events vil vi:

– invitere alle til at få en bedre forståelse af kulturhistorien gennem fælles hands-on oplevelser og som aktører i en levende historie

– skabe forståelse for, hvordan landskab og geografi har påvirket vores råvaregrundlag og udviklingen af vores lokale madkultur

– genkende, indsamle, fremstille og ikke mindst smage råvarer og egnsspecifikke retter sammen

Hvem?

SPIS M a/e D gennemføres af Museum Lolland-Falster i et tværfagligt samarbejde med KOST fra hovedstadsområdet.

Museum Lolland-Falster er et museum med en lang historie. Vi er Lolland-Falsters kulturhistoriske museum, og det er vores fornemste opgave at indsamle, bevare og videregive de gode historier om vores del af Danmark. Det har vi gjort i mere end 125 år.

KOST er et madudviklingsfirma med fokus på madsubstans. KOST udvikler måltider, produkter og fortællinger – med afsæt i gastrofysik, gastronomi og madhistorie.

Hvor?

Og meget mere

SPIS M a/e D er geografisk placeret på Lolland-Falster i Guldborgsund og Lolland kommuner.

SPIS M a/e D har fysisk projektkontor i Museum
Lolland-Falsters administrationsbygning i Frisegade 40,
Nykøbing F.

Herfra skal SPIS M a/e D ud og møde producenter, skoleelever, erhvervsskoleelever og øvrige aktører og borgere
der, hvor de er.

I kan møde SPIS M a/e D til events og aktiviteter på Museum Lolland-Falsters mange udstillingssteder – ligesom vi også vil være at finde på eksempelvis Madens Folkemøde og Sakskøbing Frugtfestival.

SPIS M a/e D giver plads til samarbejder, såvel nuværende som nye, der er relevante og givtige i fortællingen om og udviklingen af den lokale madkultur.

SPIS M a/e D støttes af LollandBibliotekerneKU FOOD på
Københavns Universitet, Smag for LivetFrederiksdal
Kirsebærvine, KnuthenlundMULD, Slowfood Danmark, Lolland-Falster Lovestorm og Center for Erhvervsrettede uddannelser på Lolland Falster (CELF).

SPIS M a/e D ønsker at invitere lokale producenter, madaktører
og -entusiaster samt ildsjæle ind i den fælles positive fortælling om Lolland-Falsters potentialer.

Spis med logo

KONTAKTOPLYSNINGER

Administration:
Frisegade 40, 4800 Nykøbing F

post@museumlollandfalster.dk

Tlf. 5484 4400
Tirsdag – torsdag: 10 – 14
Fredag: 10 – 13

CVR: 32103316
Copyright © 2024 Alle rettigheder forbeholdes

Søgning

Note: Danish only