Seneste presse­meddelelser

26. november 2021

Sølvmønt med vikingeskib fundet på Nordfalster

En 1200 år gammel sølvmønt med et vikingeskib er dukket op på en mark ved Gundslev på Falster. Mønten fortæller om Danmarks ældste møntproduktion.

Sejlet er rebet. Vikingeskibet har lagt til kaj, måske i vikingernes handelsby Hedeby, som ligger lidt nord for byen Slesvig i Tyskland. Motivet på en 1200 år gammel mønt, som er slået i Hedeby og fundet i foråret ved Gundslev, taler sit eget billedrige sprog om vikingernes søfart og handel.

Mønten er fundet af detektorfører Christian Sveigaard og er for nyligt kommet i Museum Lolland-Falsters besiddelse.

Hedebymønten fra Gundslev har på forsiden Karl den Stores stærkt forvanskede navnetræk og på bagsiden et vikingeskib med rebet sejl. Mønten er 1,7 centimeter i diameter og vejer mindre end et gram. Foto Museum Lolland-Falster.

25. november 2021

Klejner, kager og komfursnak

EGN og Museum Lolland-Falster byder indenfor til en hyggelig julestue i Czarens Hus lørdag d. 4. december

Arrangementet foregår i Czarens Hus, der i århundreder har fungeret som restaurant, og mon ikke der i årenes løb er blevet bagt en småkage eller to i det gamle hus.

I løbet af dagen tager vi en snak om, hvordan fedtkager som fx klejner, æbleskiver og pandekager gik fra at være de primære julekager, til at de ovnbagte julekager som vaniljekranse, jødekager og finskbrød overtog den plads. For hvad var det egentlig, der satte denne proces i gang?,

Foto: Museum Lolland-Falster

25. november 2021

Julearrangement med musisk indslag

7. december inviterer Kulturmindeforeningen Nykøbing til koncert

I år kan man høre gruppen Voci fluenti synge et blandet juleprogram med smukke klassiske klange rækkende fra renæssancens Sweelinck til nutidens Ola Gjeilo med stop i den svenske romantik og det 20. århundredes England. Undervejs er der også et par af de kendteste salmer til advent og jul, som publikum inviteres til at synge med på. Til sidst i programmet er der et par numre fra de legendariske vokalgrupper The Real Group og Singers Unlimited.

Voci fluenti, foto: Flemming Chr. Hansen

23. november 2021

De første mennesker

Museum Lolland-Falster holder foredrag om dengang, de første mennesker kom til Danmark d. 14. december

I foredraget kan du høre museumsinspektør Bjørnar Måge fortælle den fascinerende historie om de første mennesker på Lolland – sporene efter dem fra lokaliteter ved Nakskov, Maribo og på Fejø. Da der er et begrænset antal pladser, købes billetter på forhånd via Museum Lolland-Falsters hjemmeside.

Foto: unsplach.com

18. november 2021

Bag LOLAS øjne

Museum Lolland-Falster har fået fremstillet en smuk og tankevækkende film med stenalderpigen LOLA som omdrejningspunkt

Filmen er udarbejdet som et ekstra lag til museets store stenalderudstilling LOLA, som vises på Stiftsmuseet i Maribo. Den kan ses, både inden man besøger udstillingen og efter, hvis man ønsker at dykke lidt dybere ned i emnet.

Foto: Museum Lolland-Falster

10. november 2021

Museum Obscurum vil i tre uger emme af jul og (u)hygge når de lidt onde  nisser flytter ind i udstillingen

Under overfladen lurer mystikken…

Museum Obscurum kommer til at ose af jul, når vi pynter op i den fineste julestemning fra starten af 1900-tallet.
”Udover den smukke gamle julepynt er der nemlig sneget sig nogle små luskebukse med ind i udstillingen.

Du kan gå på jagt på museet og se, om du kan finde disse udspekulerede og lidt onde nisser, der har gemt sig rundt omkring i udstillingen.