Presse

Seneste pressemeddelelser

17. september 2021

Sydhavsøernes Herregårde: nyt pragtværk om Lolland og Falsters herregårde

Historikeren John Erichsen har med Sydhavsøernes Herregårde begået et velskrevet og billedrigt storværk om 53 godsers historie fra tidernes morgen og frem til i dag.

For første gang foreligger nu et samlet værk om Lolland og Falsters herregårde. Det er skrevet af historiker og kunsthistoriker John Erichsen. Han er en mand, der ved, hvad han taler om. Med 20 års bopæl på Lolland og Falster var han i en årrække konsulent for Reventlow-Museet Pederstrup, og han har skrevet såvel bøger som artikler om danske herregårde.

Herregården Aalholm pryder forsiden af John Erichsens bog om Sydhavsøernes herregårde. Foto: Roberto Fortuna.

Søholt Herregård ved Maribo. Foto: Leif Plith Lauritsen.

16. september 2021

Kursus i plantefarvning

Den 15. oktober holder Maribos frilandsmuseum De Gamle Huse plantefarvningskursus

I ‘gamle dage’ brugte landbobefolkningen naturens mangfoldighed til bl.a. at farve det uld og hør, som var vigtigt i fremstillingen af tøj. Men hvordan bliver en nederdel grøn, en hue rød eller et par bukser brune?

På kurset får du indblik i forskellige farver, og du vil se, hvordan farverne trækker på garnet, og hvordan der kan arbejdes med at ændre farvenuancerne ved forskellig for- og efterbehandling.

Foto: Museum Lolland-Falster.

15. september 2021

Internationalt herregårdsprojekt kulminerer med konference på Lolland-Falster

Efter tre års arbejde med udvikling af herregårdenes turismepotentiale gør EU-projektet South Baltic Manors status ved en international konference, der afholdes på Fuglsang Herregård.

Tre års intensivt arbejde lakker mod enden. Siden 2018 har Interreg-projektet South Baltic Manors arbejdet på at udvikle herregårdenes turismepotentiale og markedsføre herregårde på tværs af grænser i området omkring den sydlige Østersø. Det er Danmark, herunder Lolland-Falster, Sverige, Litauen, Tyskland og Polen.

Herregården Fuglsang, hvor konferencen holdes, fungerer i dag som forskerrefugium, herregårdshotel samt konference og kursuscenter. Foto: Museum Lolland-Falster.

13. september 2021

Spis dig gennem kagens historie

Lørdag d. 16. oktober kan du komme til eftermiddagskaffe hos møllerens kone

Træd ind i Skovpavillonens smukke, højloftede rum, hvor vi helt ekstraordinært har dækket op til et kagebord ud over det sædvanlige, når EGN og DE GAMLE HUSE byder på en historisk smagsoplevelse, hvor kage og bagværk er i fokus.

Foto: Citrontærte og søsterkage, Museum Lolland-Falster

2. september 2021

Augustinus Fonden støtter konservering af fiskegærde fra stenalderen

Med en donation på 500.000 kroner sikrer Augustinus Fonden, at et enestående fiskegærde fra stenalderen konserveres. 

Et 5000 år gammelt enestående fiskegærde fra bondestenalderen fundet under Femernudgravningerne bevares nu for eftertiden. Det sker takket være en donation på 500.000 kroner fra Augustinus Fonden. Når fiskegærdet er konserveret, skal det indgå i særudstillingen Mellem Folk og fisk på Stiftsmuseet. Den handler om kystfiskeriet på Lolland fra stenalderen til Hans Gundersen, som var den sidste fisker på Albuen.

Foto: Museum Lolland-Falster

25. august 2021

Trolddom og sort magi

Aftenrundvisning i Museum Obscurum d. 13. september 2021

Kom med på en rejse tilbage til 1600-tallets Danmark, hvor et dårligt rygte eller en nabos anklage kunne betyde, at man endte på bålet – dømt som heks. Hør om ét af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien, der også satte sine spor i Nykøbing Falster.

Foto: Museum Lolland-Falster

12. august 2021

Stjernekiggeraften med Himmelmesteren

Den 12. september inviterer Reventlow-Museet Pederstrup indenfor til en aften i stjernernes tegn.

Som en afslutning på sæsonen inviterer Museum Lolland-Falster til et dobbeltforedrag om Himmelmesteren og himmelrummet.

Foto: Museum Lolland-Falster

29. juli 2021

Da automobilet kom til Lolland

15. august 2021 er Reventlow-Museet Pederstrup en del af Herregårdenes Dag med sjove og spændende aktiviteter.

Kom med til de første årtier i 1900-tallet, hvor automobiler var en luksus forbeholdt de velhavende. Drøm dig tilbage til en tid, hvor herregårdene var fyldt med fester og gæster.  
Denne dag summer Pederstrup og Reventlowparken af liv, når Lolland-Falsters Vesteranbilklub viser biler frem, mens der i herregårdens stuer fortælles om livet for 100 år siden og der laves mad på det store brændekomfur i kælderen.

I foredragssalen fortæller historiker Lars K. Christensen kl. 14 om dengang Ford-fabrikkerne kom til Danmark.    

Foto: Mogens Warrer

28. juli 2021

Da vi blev bønder

Foredrag på Stiftsmuseet i Maribo ved Peter Deichmann, arkæolog ved Museum Lolland-Falster d. 18. august 2021.

Hvordan blev vi bønder? Og hvorfor? Og var det overhovedet en god idé? 

Disse tre spørgsmål danner grundlaget for dette foredrag om agerbrugets indførsel i Danmark. Skiftet fra jæger/samler til bonde, markerer en overgang af kolossal betydning for udviklingen af stenalderens samfund, men danner i høj grad også grundlaget for den verden vi lever i i dag.  

Foto: Museum Lolland-Falster

22. juli 2021

Ny tusmørketur til Halskov Vænge 

Kom med Museum Lolland-Falster til fortidsmindeskoven d. 4. august 2021 

Stor efterspørgsel gør, at Museum Lolland-Falster har valgt at udbyde endnu en tusmørkevandring til fortidsmindeskoven Halskov Vænge, hvor Marie Brinch, arkæolog ved Museum Lolland-Falster, fortæller om skovens oldtidsminder, som ligger så langt øjet rækker. 

Da der er et begrænset antal pladser, skal billetter til turen bestilles på forhånd. Dette kan gøres via museets hjemmeside: www.museumlollandfalster.dk 

Foto: Museum Lolland-Falster

21. juli 2021

Til middag hos C.D.F. Reventlow

28. august 2021 inviterer EGN og Museum Lolland-Falster indenfor til en kulinarisk oplevelse på Reventlow-Museet Pederstrup

Denne aften bliver I ført 200 år tilbage i tiden og sat til bords i kongesalen på herregården Pederstrup til en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Med tindrende lys i lysekronerne og perlende vin i glassene inviterer vi indenfor til en middag, som den kunne have udspillet sig på Pederstrup i begyndelsen af 1800-tallet.

Foto: Museum Lolland-Falster

20. juli 2021

Ove H. Nielsen udgiver bog om Klostersøens historie

I bogen Klostersøens historie beretter tidligere museumsformidler Ove H. Nielsen om livet ved Klostersøen i Maribo gennem 600 år.

Er du en af dem, som har været med på en af forhenværende museumsformidler Ove H. Nielsens utallige byvandringer i Maribo, så kan du nu genopleve ham fortælle i bogen Klostersøens historie med Maribos Ove H. Nielsen, som just er udgivet af Museum Lolland-Falster.

Foto: Museum Lolland-Falster