Spis med logo
Logo Nordea-fonden

Det sker

SPIS M a/e D planlægger mange spændende og anderledes oplevelser, hvor du som gæst kan smage dig gennem madkulturens mange historier og facetter.

I SPIS M a/e D kalenderen får du et overblik over, hvad vi har planlagt, og hvornår du kan deltage i et SPIS M a/e D Lolland-Falster arrangement, ligesom du også vil kunne finde links til billetter og mere information.

Kalenderen bliver løbende opdateret med mere information og flere events, så følg med.

Under undervisningstilbud kan du læse mere om hvilke skoleforløb vi tilbyder til folke- og privatskoler og hvornår. SPIS M a/e D’s skoleforløb er gratis og kræver forudgående tilmelding.

Undervisnings­tilbud

For skoler

SPIS M a/e D Lolland-Falster har i projektperioden udbudt flere skoleforløb gennem Kulturtjenesten med udgangspunkt i forskellige temaer.

Herunder vil I kunne finde information om de gratis undervisningsforløb, som vi har arbejdet med i SPIS M a/e D
– og som du og din klasse også kan stifte bekendtskab med, ved at downloade materialet helt gratis.

Opskrifterne findes også i en mere familievenlig udgave.

Vi har arbejdet med emnerne:

  • JORDENS FEDME

  • FRUGTPLANTAGER

  • KYSTMAD

  • VILD MAD

  • PÅSKENS TRADITIONER

  • SMAG PÅ JULEN

Bord med mad på og mange glade børn og voksne

SPIS M a/e D Lolland-Falsters Undervisnings­materiale

Her kan du læse om og downloade vores opskrifter og undervisningsmateriale fra tidligere SPIS M a/e D undervisningsforløb

Kystmad

billede af Skoleundervisning

Dette skoleforløb handlede om fiskeri og kystmad.

Med fokus på den levende havn i Langø hørte vi spændende historier om livet
som fisker og lærte om kystfiskeriets historie på Lolland og Falster.

I kan downloade undervisningsmateriale og  klasseopskrift her.

I SPIS M a/e D Lolland-Falsters Madkulturlaboratorium i Czarens Hus i Nykøbing Falster lærte skoleklasserne at filetere hornfisk, som derefter blev skåret ud i passende stykker, paneret, stegt og til slut serveret sammen med ovn-kartofler og hjemmerørt mayonaise.

Skulle I have lyst til at lave det derhjemme, så kan I downloade familieopskrifterne her. 

Og hvis I gerne vil høre om Langøs fiskeri-historie, så se vores små infofilm

Frugternes land - konservering

Til dette forløb besøgte skoleeleverne den gamle herregård Pederstrup.

Her blev de klogere på den store tradition for frugtdyrkning på Lolland, Falster og øerne og kunne selv få lov, til at eksperimentere med at konservere og forædle lokale frugter og bær.

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

I SPIS M a/e D Lolland-Falsters Madkulturlaboratorium på Reventlow-Museet Pederstrup lærte skoleklasserne at udstene kirsebær, som derefter kogt med sukker og vanille til en lækker gammeldags kirsebærsauce og hældt på glas til senere brug. Desuden lavede eleverne en skøn og hurtig æblekage med flødeskum, som blev nydt i fællesskab.

Har I lyst til at prøve det derhjemme, så kan I finde familieopskrifterne her. 

VI HAR OGSÅ EN lille INFOFILM om Stevnskirsebærret fra Frederiksdal

Smag på julen

Egn skoleundervisning jul

Til vores juleforløb var temaet naturligvis jul og SPIS M a/e D undervisere kom ud i skolekøkkenerne på skolerne.

Her blev der arbejdet med to forskellige klejneopskrifter fra det lokale Horslunde Bageri, og der blev også snakket om julens traditioner og især om de forskellige madtraditioner som knytter sig til juledagene i Danmark både nu og tidligere.

I skolekøkkenerne lavede halvdelen af klassen Gammeldags klejner mens resten af klassen lavede norske klejner. Nogle af klejnerne blev kogt på gammeldags manér i svinefedt, mens resten blev kogt i Palmin kokosfedt. Således kunne eleverne nemlig selv mærke, dufte og smage forskel.

Påskens traditioner

Paske traditioner

Til vores påskeforløb var temaet naturligvis påske og SPIS M a/e D undervisere kom ud i skolekøkkenerne på skolerne.

Her blev der arbejdet med forskellige opskrifter og der blev også snakket om påskens traditioner og især om de forskellige madtraditioner som knytter sig til påskedagene i Danmark både nu og tidligere.

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

 

Vild mad

Vild mad

Under emnet Vild Mad arbejder vi med vildt, altså både vilde dyr og vilde planter. I køkkenet smagte vi på kød fra dyr, som er blevet skudt lokalt på Lolland-Falster. 

Skoleklasserne blev inviteret ind i SPIS M a/e D’s Madkultur-Laboratorium i Czarens Hus i Nykøbing F., hvor der blev set, lugtet, smagt og mærket på kødet. Der ventede nemlig en anden smagsoplevelse end den de var vant til, når der normalt spises kød. Der blev også smagt på vilde planter, som var sanket i naturen.

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

I køkkenet blev der lavet pasta med fasan og svampe.

Har I lyst til at prøve opskrifterne herhjemme, så kan I finde dem her.

Jordens Fedme

billede f børn der undervises i gamle ærtesorter

Under emnet Jordens Fedme arbejdede vi med bælgfrugter – og mere specifikt med de lokale grå-ærtesorter Lollandske Rosiner og Brun ært fra Nakskov.

Skoleklasserne blev inviteret ind i SPIS M a/e D’s Madkultur-Laboratorium i Czarens Hus i Nykøbing F., hvor vi talte om ærternes historie lokalt her på Lolland og Falster. Derefter gik  vi sammen i køkkenet for at smage på og arbejde med de to typer ærter.

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

I køkkenet blev der lavet en gammel ret: Søbeærter, som er en klassisk supperet lavet på gråærter, som man spiste i bondesamfundene i 1800-tallet. Vi lavede også nogle nyere retter, nemlig ærtehummus og bagte ærter. Alt sammen blev til slut serveret og spist med noget godt surdejsbrød til.

Har I lyst til at prøve opskrifterne herhjemme, så kan I finde dem her.

Søgning

Note: Danish only