DanishEnglishGerman
DanishEnglishGerman

Åbent MadkulturLaboratorium

Julebillede

Klejner, kager og komfursnak
EGN og Museum Lolland-Falster byder indenfor til en hyggelig julestue i Czarens Hus lørdag d. 4. december  

Snart træder vi over den magiske tærskel, der markerer starten på en måned fyldt med lækkerier, skønne dufte, vidunderlige smagsoplevelser, hygge med familie og venner og ikke mindst timer i selskab med krydderier, mel, sukker og æg for at bage alle julens kager. 

“Denne lørdag sætter madkulturprojektet EGN fokus på julebag, og især klejnerne kommer i spil. Vi skal naturligvis smage på det lækre bagværk, men inden da skal klejnerne vrides og koges. Og det håber jeg naturligvis, der er mange, der har lyst til at være med til – vi skal også se, om vi kan smage forskel på klejner kogt på gammeldags manér i svinefedt og klejner kogt i Palmin”, fortæller Vibeke Knöchel Christensen, projektleder på EGN og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster. 

Arrangementet foregår i Czarens Hus, der i århundreder har fungeret som restaurant, og mon ikke der i årenes løb er blevet bagt en småkage eller to i det gamle hus. “I løbet af dagen tager vi ligeledes en snak om, hvordan fedtkager som fx klejner, æbleskiver og pandekager gik fra at være de primære julekager, til at de ovnbagte julekager som vaniljekranse, jødekager og finskbrød overtog den plads. For hvad var det egentlig, der satte denne proces i gang?”, fortsætter Vibeke. 

Opskrifterne, der bliver bagt efter denne lørdag, stammer fra Horslunde Bageri, der gennem mange år har bagt sine gammeldags klejner og norske klejner efter dem. “Vi har fået lov at låne disse opskrifter, da vi ønskede at give kagerne et lokalt islæt, og vi har allerede afprøvet og prøvesmagt dem sammen med flere skoleklasser på både Lolland og Falster og tør godt love, at de er gode”, siger Vibeke afsluttende. 

——-

EGN er et madkulturprojekt, som tager afsæt i madens evne til at samle, understøtte og styrke den fælles tilknytning, samhørighed og stolthed med udgangspunkt i Lolland-Falsters rige madkultur. EGN er forankret i både historien, nutiden og fremtiden. 

EGN er for alle! Læs mere om projektet EGN – Lolland-Falster på www.egn-lollandfalster.dk. Projektet er støttet af Nordea-fonden. 


Med mindre andet er angivet, afholdes arrangementet på dansk.

Priser

No data was found

Dato

4. december 2021

Tid

11:00 - 15:00

Sted

Ud af huset

DEl

ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER

No event found!

Søgning

Note: Danish only