EGN er et madkulturprojekt, som tager afsæt i madens evne til at samle,
understøtte og styrke den fælles tilknytning, samhørighed og stolthed med udgangspunkt i Lolland-Falsters rige madkultur.
EGN er forankret i både historien, nutiden og fremtiden.
EGN er for alle!
EGN er støttet af Nordea-fonden, som har et almennyttigt formål. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.
Fonden har som sådan ingen færdig opskrift på det gode liv, men lægger vægt på at støtte initiativer, der styrker fællesskaber.
Museum Lolland-Falster og madkulturprojektet EGN Lolland-Falster har brug for din hjælp.
Fortæl os om dine opskrifter og madtraditioner med rødder på Lolland-Falster.
På den måde hjælper du os med at kortlægge og bevare såvel gamle egnsretter og brug af råvarer som nyere madtraditioner opstået på Lolland-Falster.
Lolland-Falster har en rig historisk madkultur, som er en del af øernes identitet. Den vil vi gennem EGN gerne indsamle og sikre for eftertiden, så vi bevarer de nuancer i madkulturen, der adskiller lige netop vores egn fra resten af landet.
Anvender du røget eller fersk flæsk til æbleflæsk?
Skal grønlangkålen være sød, og serverer du den med brunede kartofler eller noget helt andet?
Det er æbleskiver stegt i svinefedt, som man flækker og hælder lidt snaps i.
Fortæl os og madprojektet EGN, hvilken snaps du sværger til, eller om du hælder solbærrom eller noget helt tredje i svupsakkerne.
Skriv, og fortæl os om dine lokale madtraditioner og
hjælp EGN med at kortlægge vores madkulturelle
traditioner og fællesskaber
EGN arbejder på tværs af generationer og fagligheder og giver mulighed for at lære den lokale natur at kende gennem et fornyet kendskab til gammel viden om naturen som spisekammer.
EGN tager afsæt i madens evne til at samle, understøtte og styrke den fælles tilknytning, samhørighed og stolthed med udgangspunkt i Lolland-Falsters rige madkultur.
EGNs projektperiode løber fra 1. april 2020 til 31. marts 2023
EGN ønsker at skabe en kulinarisk nysgerrighed ved at røre, smage og dufte sig gennem Lolland-Falsters madkultur fra stenalderen og frem til i dag med udgangspunkt i de dyrkede lokale råvarer.
Igennem aktiviteter og events vil vi:
– invitere alle til at få en bedre forståelse af kulturhistorien gennem fælles hands-on oplevelser og som aktører i en levende historie
– skabe forståelse for, hvordan landskab og geografi har påvirket vores råvaregrundlag og udviklingen af vores lokale madkultur
– genkende, indsamle, fremstille og ikke mindst smage råvarer og egnsspecifikke retter sammen
EGN gennemføres af Museum Lolland-Falster i et tværfagligt samarbejde med KOST fra hovedstadsområdet.
Museum Lolland-Falster er et museum med en lang historie. Vi er Lolland-Falsters kulturhistoriske museum, og det er vores fornemste opgave at indsamle, bevare og videregive de gode historier om vores del af Danmark. Det har vi gjort i mere end 125 år.
KOST er et madudviklingsfirma med fokus på madsubstans. KOST udvikler måltider, produkter og fortællinger – med afsæt i gastrofysik, gastronomi og madhistorie.
EGN er geografisk placeret på Lolland-Falster i Guldborgsund og Lolland kommuner.
EGN har fysisk projektkontor og MadkulturLAB i Museum
Lolland-Falsters bygninger i Czarens Hus, Langgade 2,
Nykøbing F.
Herfra skal EGN ud og møde producenter, skoleelever, erhvervsskoleelever og øvrige aktører og borgere
der, hvor de er.
I kan møde EGN til events og aktiviteter på Museum Lolland-Falsters mange udstillingssteder – ligesom vi også vil være at finde på eksempelvis Madens Folkemøde og Sakskøbing Frugtfestival.
EGN giver plads til samarbejder, såvel nuværende som nye, der er relevante og givtige i fortællingen om og udviklingen af den lokale madkultur.
EGN støttes af LollandBibliotekerne, KU FOOD på
Københavns Universitet, Smag for Livet, Frederiksdal
Kirsebærvine, Knuthenlund, MULD, Slowfood Danmark, Lolland-Falster Lovestorm og Center for Erhvervsrettede uddannelser på Lolland Falster (CELF).
EGN ønsker at invitere lokale producenter, madaktører
og -entusiaster samt ildsjæle ind i den fælles positive fortælling om Lolland-Falsters potentialer.
Note: Danish only