Augustinus Fonden støtter forskning

Flettet gærde, som har indgået i et stationært fiskefangstsystem i Syltholm Fjord i stenalderen.

Augustinus Fonden støtter forskning i  forhistorisk fiskeri med 2,2 millioner kroner.

Hvilke fisk fangede fortidens lollikker,  og hvordan gjorde de? Det får forskere fra Museum Lolland-Falster nu mulighed for at undersøge i projektet SylFish takket være 2,2 millioner kroner i støtte fra Augustinus Fonden.

Augustinus Fonden har tidligere støttet museets udstilling LOLA og en international stenalderkonference.

Over de næste tre år skal museets forskere sammen med forskere fra Finland, Storbritannien og Tyskland undersøge fiskeriet i Syltholm Fjord ved Rødby gennem 5000 år fra jægerstenalder til yngre bronzealder.  Det sker med udgangspunkt i det righoldige materiale, som museets arkæologer har udgravet under de arkæologiske undersøgelser, som er gået forud for etableringen af Femernforbindelsen.

Netop undersøgelserne i Syltholm Fjord er perfekte til at belyse fiskeriet i et historisk langtidsperspektiv. Forskerne kan følge fiskeriets udvikling i 5000 år fra ældre stenalder, hvor fiskeriet var hovederhvervet, til yngre stenalder og bronzealderen, hvor agerbrug og husdyrhold var hovederhvervet, men hvor fiskeriet stadig havde stor betydning.

Det arkæologiske materiale indeholder store mængder fiskeknogler fundet på bopladser. De viser, hvilke fisk man fangede, men der er også fiskeknogler fra naturlige aflejringer, som viser, hvordan den naturlige bestand så ud i Syltholm Fjord. Forskerne er også i stand til at rekonstruere vandmiljøet og sige noget om menneskeskabte påvirkninger  af de naturlige fiskebestande

Resultaterne af projektet formidles løbende og skal indgå Museum Lolland-Falsters udstilling i det nye museum, som planlægges bygget på havnen i Nykøbing Falster. Som noget særligt vil museet udbyde masterclasses for gymnasieelever med udgangspunkt i projekt SylFish.

Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

Søgning

Note: Danish only