For skoler og insti­tutioner

Praktisk information

Institutioner og skoler kommer gratis ind på museet. Dette gælder også for de undervisere og pædagoger, der ledsager klasser i undervisningsøjemed, og grupper af børn i tilknytning til institutioner.

På Reventlow-museet Pederstrup, De Gamle Huse og Stiftsmuseet i Maribo er der mulighed for at nyde jeres medbragte madpakker på stedet. På grund af begrænsede pladsmuligheder skal dette dog aftales med museet på forhånd.

På Museum Obscurum er der desværre ikke mulighed for at have madpakker med.

I er velkomne til at nyde jeres medbragte madpakker på museet. Der er mulighed for både at sidde inde og ude. Der er dog ikke helt samme pladsmuligheder på alle vores udstillingssteder, hvorfor det skal det aftales med museet på forhånd, hvis I ønsker at sidde indenfor. Der er beklageligvis ikke denne mulighed i Museum Obscurum.

I er velkomne til at besøge museet udenfor almindelig åbningstid. Kontakt museet og aftal nærmere. 

Kontakt:
bestilling@museumlollandfalster.dk,
hvis du/I har yderligere spørgsmål.  Eller ring på: 54 84 44 00.

Se Skoletjenesten for nærmere info om vores undervisningstilbud 

Skriveworkshop i Museum Obscurum

Før og efter besøget

Vi har udviklet forskellige formidlingsfilm, som I er velkomne til at bruge i undervisningsøjemed eller som en forberedelse til jeres besøg på museet. Filmene dykker ned i hverdagsemner, som er relaterbare til nutiden og kan dermed være med til at give en forståelse for, hvad det I skal/har oplevet på museet 

Formidlingsfilm fra DE GAMLE HUSE på YouTube

 

 

 

Undervisnings­forløb

På Museum Lolland-Falster udvikler vi hele tiden nye undervisningsmaterialer. Dem kan du se mere om her på siden.

I skal på besøg på Maribos frilandsmuseum De Gamle Huse. Temaet er Skole i gamle dage. Her vil vi fortælle om livet i 1800-tallet, som det kunne have set ud for et barn, der voksede op på landet.

Lille dreng holder stor tyr ved hjælp af næsering

Dannelsesrygsækken

Et tilbud for alle 3. klasser på Lolland og Falster.

Læs om dannelsesrygsækken her

I 1872 ramte en stormflod Lolland-Falster, med katastrofale konsekvenser. Mellem 80 og 90 personer døde og mange stod efterfølgende uden hus og hjem. Kom tæt på den værste naturkatastrofe i nyere tid og oplev stormfloden helt tæt på.

Læs mere om forløbet her:

Grafik med illustration af stormfloden

Når naturen slår fra sig

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie – Kildearbejde, Historie – Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag – Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Dansk, Historie, Natur/teknologi, Samfundsfag

 

Lolland og Falster er berømt for at have en god, fed jord. Denne temadag
handler om områdets rige landbrugshistorie og om alle de strålende råvarer,
der gennem tiden er skudt op gennem den lokale muld. Og så skal vi arbejde
eksperimenterende i køkkenet med nogle af områdets mest velsmagende
råvarer.

Langbord med frugt og grøntsager

Jordens Fedme

SKYND JER AT BOOKE – et eller flere forløb, da der er få pladser.
Bookning sker direkte hos projektleder
Vibeke Knöchel Christensen
enten på tlf: 52 51 31 88 eller på
mail: avc@museumlollandfalster.dk

Læs mere om forløbet og se datoerne her

En spændende temadag med fokus på den vilde mad, der både kan findes
i form af planter i skovbunden, og som vilde dyr i vores landskaber. Vi skal
både lære om områdets store traditioner for vildt og jagt og måske vi endda
selv skal arbejde med planter sanket i naturen.

Grafik af fasan og and

Vildt

SKYND JER AT BOOKE – et eller flere forløb, da der er få pladser.
Bookning sker direkte hos projektleder
Vibeke Knöchel Christensen
enten på tlf: 52 51 31 88 eller på
mail: avc@museumlollandfalster.dk

Læs mere om forløbet og se datoerne her

Undervisnings­materiale

Undervisningsmateriale om fiskeri og kystmad.

Med fokus på den levende havn i Langø er der spændende historier om livet
som fisker og kystfiskeriets historie på Lolland og Falster.

I kan arbejde med hornfisk og filetering i hjemme på skolerne, serveret med ovn-kartofler og hjemmerørt mayonaise. 

Undervisningsmateriale er en del af EGNs skoleforløb.

Børn i køkkenet fremstiller mad af fisk

Kystmad

I kan downloade undervisningsmateriale og  klasseopskrift her.

Skulle I have lyst til at lave det derhjemme, så kan I downloade familieopskrifterne her.

Bliv klogere på den store tradition for frugtdyrkning på Lolland, Falster og øerne og  eksperimenter med at konservere og forædle lokale frugter og bær.

Undervisningsmateriale er en del af EGNs skoleforløb.

Børn ved langbord på frilandsmuseet arbejder med frugt

Frugternes land – konservering

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

Har I lyst til at prøve det derhjemme, så kan I finde familieopskrifterne her.

Lær om julens madtraditioner og bliv klogere på de forskellige madtraditioner som knytter sig til juledagene i Danmark både nu og tidligere.

Prøv at bruge de 2 forskellige opskrifter på kleiner fra Horslunde bageri; Norske kleiner og Gammeldags klejner. Nogle af klejnerne på gammeldags manér i svinefedt, mens resten blev kogt i Palmin kokosfedt. Prøv selv at mærke, dufte og smage forskel.

 

Børn i køkkenet fremstiller klejner

Smag på julen

I kan downloade undervisningsmateriale og klasseopskrift her.

Har I lyst til at prøve opskrifterne herhjemme, så kan I finde dem her.

Lav jeres eget bål og mød pigen fra stenalderen Lola på Stiftsmuseet i Maribo. I kan selv kombinere som det passer jer.

Først kan I se den introducerende film og tale om stenalderen.
Dernæst kan I besøge stenalderpigen Lola på Stiftsmuseet i Maribo. Det er en stemningsfyldte udstilling om pigen Lola, hvor vinden suser i trætoppene, og bølgerne slår mod kysten. Se de flotte genstande, eller gys over hundekranierne.  Efter besøget kan I kaste jer ud i spændende stenalderretter i jeres egne hjemkundskabskøkkener.  

Smag på stenalderen

Se videoer om lav et bål og stenaldermad over bål. Husk og ring og book en tid til jeres museumsbesøg!

Læs mere om Smag på stenalderen her

Download undervisningsmaterialet til Smag på stenalderen her