Dannelses­rygsæk for alle

Frihed

Forløb

’Frihed’ er et undervisningsforløb, der sætter fokus på frihed i en kulturhistorisk udviklingskontekst. Eleverne skal først arbejde med primære kilder i det tilhørende undervisningsmateriale, som du finder her på siden som PDF.
Dernæst skal de på besøg på Reventlow-Museet Pederstrup, hvor de skal arbejde med forskellige aktiviteter, mens vi hører om Reventlowfamiliens radikale opbrud med dannelses- og menneskesyn.

Temaerne spænder fra landboreformer og demokrati til køn og seksualitet. Frihed har nemlig mange former.

Baggrund

For 200 år siden var Danmark i forandring. Den rige herremand, lensgreve Christian Ditlev Frederik Reventlow, fra godset Pederstrup på Lolland stod i spidsen for kampen for frihed – frihed til fattige bønder. Men den frihed, han kæmpede for, endte med at blive enden på de rige herremænds magt.

Magten skiftede. Bønderne blev borgere og Danmark et demokrati. Herregården Pederstrup står endnu, og historien om Christian Reventlow lever stadig.

I det medfølgende undervisningsmateriale kan I gennem primærkilder og opgaver lære om de forandringer, og om hvordan den frihed, Christian Reventlow kæmpede for, blev til moderne menneskers rettigheder.

Find undervisningsmaterialet her

Kultur­tjenesten

Dannelsesrygsækken for folkeskoler i Guldborgsund og Lolland kommuner er forankret i Kulturtjenesten. 

Hos Kulturtjenesten kan I bestille bustransport.

Du kan læse mere om Kulturtjenesten her

Christen Dalsgaards billede fra Hirschprungs samling: Mon han dog ikke skulle komme

Christen Dalsgaard: Mon han dog ikke skulle komme? Hirschprungs Samling

Søgning

Note: Danish only