Sjældne guldbrakteater fundet ved Forneby

Et flot skattefund er dukket op ved Forneby på Lolland. Det består af to guldbrakteater, som er medaljoner fremstillet i norden og inspireret af romerske guldmønter. Sammen med brakteaterne er der fundet en guldring, et lille hængesmykke af guld, en snoet ring af sølv samt fragmenter af en stor relieffibula af sølv, som er en stor og rigt udsmykket dragtnål. Skatten er fundet af detektorfører Rickey Kruse Pedersen, og den dateres til 400-tallet e.v.t. – den periode, arkæologerne betegner som ældre germansk jernalder.

Museet har undersøgt fundstedet og fundet flere fragmenter af dragtnålen og et stykke guld fra en af brakteaterne.

De to guldbrakteater hører til blandt de tidlige typer, kaldet A-brakteater. Det er første gang, at denne type er fundet på Lolland. Derudover er motivet på brakteaterne af en helt ny variant, som man ikke tidligere har haft kendskab til. Motivet er et mandsportræt i byzantinsk stil. Langs med siderne står en tekst, som tilsyneladende er skrevet med latinske bogstaver, men teksten giver ingen mening. De, som har lavet brakteaterne, har tydeligvis set de romerske forbilleder (eller andre kopier af disse), men ikke kunnet læse eller forstå latin.

Der er ingen tvivl om, at genstandene har tilhørt nogen fra den absolutte elite på Lolland, og de er med til at fortælle historien om Lolland som en rig og magtfuld faktor i Østersøen i jernalderen.

 

Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

Søgning

Note: Danish only