særudstilling
Livets gang på landet i 1800-tallet
Hvad betød det at blive født, gift og begravet i en tid uden elektricitet, velfærd og moderne sundhedsvæsen?
På frilandsmuseet De Gamle Huse kan du følge livets store begivenheder, som de udspillede sig på landet i 1800-tallet – i hjemmets rammer, i fællesskabets favn og i en tid fyldt med traditioner.
Mærk tidens rytme, hvor livets overgange var tydeligt markeret – og tæt forbundet med både tro, tradition og naboskab. Følg den røde tråd og bliv en del af livets gang på landet. Træd ind i de gamle huse og oplev fire skelsættende begivenheder, der førte videre til livets næste fase.
Fødslen
I Ane Huggemands Hus træder du ind i det lille hus kort efter, at en lille ny er kommet til verden hos den ugifte kvinde. Jordemoderen giver gode råd til den nybagte mor, men selvom der er stor omsorg, er der også mange bekymringer for samfundets opfattelse af hendes situation.
Ægteskabet
På Falstergården kan du høre om kærlighed, pligt og forventninger i forbindelse med bryllup og samliv.
Vielsen var både en fest og en praktisk aftale, og både varsler og overleverede ritualer spillede en vigtig rolle i den nye families fremtid.
Døden
I Skolen møder du døden, som man gjorde dengang – med hjemmevåge, ligklæder og sorg i stilhed. Børn blev ofte stillet ansigt til ansigt med døden tidligt, og begravelser var både en familiebegivenhed og en fælles opgave for lokalsamfundet.