Lorens de Lønberg, Heinrich Carl Schimmelmann, ca. 1773-1779
Frederiksborg Nationalhistorisk Museum
Foto: Hans Petersen
Vild luksus og snærende lænker. Drømme om reformer og kampen for det daglige brød. Magtfulde herremænd, frigivne bønder og slavebundne mennesker. Lyse ideer – og mørke skyggesider. Fri og ufri levede side om side i 1700-tallets Danmark.
I slutningen af 1700-tallet var Christian Reventlow, en af Lollands – og Danmarks – største godsejere, en del af landets magtfulde og velhavende elite. Reventlow og hans unge, rige, adelige venner sad på landets vigtigste politiske poster og levede et liv i samfundets luksuriøse top. Men samtidig drømte de om et bedre og friere samfund for alle og stod bag reformer som forbuddet mod slavehandel og ophævelsen af bøndernes stavnsbånd. Magtens mænd, og de belæste og politisk engagerede kvinder i deres kreds, skabte forandringer og forbedringer, som vi siden har hyldet i den danske historie.
Men reformerne kom med stærke skyggesider. Besøg Reventlow-Museet Pederstrup og træd ind i stuerne hos greveparret Reventlow, hvor du kan møde både de højtflyvende idéer og de virkelige mennesker, som reformerne påvirkede – på godt og ondt! Fra Reventlows adelige vennekreds over ludfattige husmænd, der levede på sultegrænsen, til den slavebundne Hans Jonathan, som i modsætning til de fleste andre lykkedes med at bryde lænkerne og stikke af.